Zilele votului – 5 și 6 decembrie

Cum decurge ziua unui observator?

În funcţie de varianta pentru care optează, un observator poate petrece toată zilele scrutinului într-o singură secţie de votare, unde va observa deschiderea, votarea şi numărarea voturilor, (observare staţionară) sau poate face parte dintr-o echipă mobilă de doi observatori care vizitează aproximativ 10 secţii de votare pe parcursul zilei. 

Echipele mobile trebuie să rămână minimum 45 de minute în fiecare secţie şi să completeze un formular de observare la fiecare secţie. În străinătate, înscrierea se va face doar pentru observare staționară.

La alegerile locale din 2020, echipele mobile vor fi formate doar din persoane care se cunosc și care pot folosi același autovehicul fără riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.

Cum mă pregătesc pentru a fi observator?

Activitatea observatorului nu este complicată și se poate învăța ușor în urma unui training de câteva ore. Fiecare voluntar va primi Ghidul Observatorului și va avea acces şi la alte materiale informative pentru zilele scrutinului, inclusiv prin platforma www.votcorect.ro. În zilele alegerilor vom pune la dispoziția observatorilor un call center unde vom răspunde la toate întrebărilor și vom oferi asistență, dacă este cazul.

Pentru cele două zile ale alegerilor observatorii trebuie să țină cont că secția de votare se deschide la ora 6, iar votarea durează până la ora 21, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59, la care se adaugă și numărarea voturilor și stabilirea rezultatelor. La alegerile parlamentare, numărătoarea nu ar trebui să dureze foarte mult, având în vedere că este mai simplu decât la alegerile locale, unde avem patru buletine de vot.