Înscriere, training, alocări și ridicarea acreditării

Cum mă înscriu?

Pentru a deveni observator trebuie să te înscrii pe www.fiecarevot.ro. Nu acceptăm altfel de înscrieri. Va trebui să completezi date personale necesare pentru acreditare și să încarci o fotografie / scan după documentul de identitate.

Contul va fi disponibil pe tot parcursul procesului și vom încărca acolo toate informațiile necesare pentru activitatea ta de observator.
Dacă ai probleme cu înscrierea, te rugăm să ne scrii la observatori@fiecarevot.ro

Până când mă pot înscrie ca observator?


Doritorii se pot înscrie pe pagina fiecarevot.ro astfel:

Turul I (pentru ambele tururi)
5 noiembrie, pentru țară
3 noiembrie 4 noiembrie pentru străinatate (termen prelungit)

Turul II (pentru al doilea tur)
20 noiembrie, ora 23.59 pentru țară
18 noiembrie, ora 23.59 pentru strainatate

Termenele sunt limitate pentru a ne permite să trimitem acreditările prin poștă.
Cei care nu pot să participe direct, ca observatori, pot să susţină activitatea voluntarilor printr-o donaţie.

Unde și când pot observa? Pot observa în străinătate?

Vom acredita observatori în toate județele precum și în diaspora, putând observa alegerile în oricare dintre țările în care aveți domiciliul sau rezidența.

Poți observa un tur sau ambele tururi de scrutin, conform opțiunii din formular. În străinătate, poți opta să observi și zilele votului în avans (una sau toate zilele de vot).

Când voi afla dacă am fost validat/ă ca observator?

Procedura de filtrare și validare a observatorilor se va face constant. După ce te înscrii complet, noi îți vom verifica profilul și vei primi un e-mail de la noi în care te înștiințăm că ai fost validat/ă.

Cum intru în posesia acreditării?

Îţi vom trimite acreditarea prin poștă (fără recomandare de primire), la adresa de corespondență pe care ne-ai lăsat-o în formular. O poți ridica și de la sediile organizațiilor partenere sau de la traininguri (vezi mai jos adresele și datele).

Ce urmează după validare?

Vei intra în posesia acreditării.

Cât de curând după validare vom trimite acreditarea prin poștă. Cu cât te înscrii mai repede, cu atât vei primi acreditarea mai repede. Nu lăsa înscrierea pentru ultimele zile.

Te pregătești pentru ziua alegerilor.


În fiecare săptămână, până la alegeri, vei primi pe email un brief cu informaţii utile. Te rugăm să citeşti cu atenţie aceste documente pentru a fi cât mai bine pregătit şi să ne trimiţi eventualele întrebări; astfel vom reduce din durata sesiunii de training şi vom asigura un instructaj mai eficient. Tot pe mail și prin contul tău creat pe pagina www.fiecarevot.ro vei primi şi alte documente necesare pentru observare, adică:
Manualul Observatorului
Fișele de observare
Instrucțiunile pentru folosirea aplicației Monitorizare Vot (dezvoltată de Code 4 Romania, o poți descărca de pe App Store / Play Store, dar până în ziua votului nu te vei putea loga)
Poți citi informații despre procedurile electorale până atunci și pe www.votcorect.ro

Afli unde vei observa.

Tot prin email și prin intermediul interfeței www.fiecarevot.ro te vom informa şi despre secția / secțiile în care ai fost alocat. Vom ține, pe cât posibil, cont de preferințele pe care ni le-ai comunicat în formularul de înscriere.

Vii la sesiunea de training.

În săptămâna dinaintea alegerilor, training-urile offline vor avea loc la între orele 18-21, astfel:
București

5 noiembrie – cu accent pe detalii pentru străinătate (va fi înregistrat) – Facultatea de Sociologie, Bulevardul Schitu Măgureanu 9, orele 19-21
6 noiembrie – primul tur – Facultatea de Sociologie, Bulevardul Schitu Măgureanu 9, orele 19-21
7 noiembrie – primul tur – Facultatea de Sociologie, Bulevardul Schitu Măgureanu 9, orele 18-21
20 noiembrie – al doilea tur, doar pentru cei înscriși la al doilea tur – Facultatea de Sociologie, Bulevardul Schitu Măgureanu 9, orele 19-21.30

Vor fi organizate traininguri și în alte localități – Iași, Craiova, Constanța, Curtea de Argeș – care vor fi anunțate individual, de fiecare partener. Observatorii din străinătate pot urmări trainingul online.

E suficient să participi în oricare din cele trei zile, întrucât conținutul training-ului va fi identic (organizăm mai multe sesiuni ca să poată participa cât mai mulți observatori). Vino cu 15 minute înainte, ca să avem timp să ne cunoaștem. Vom anunța din timp unde vor avea loc trainingurile, atât în București, cât și în celelalte orașe din țară.

Te rugăm mult să participi în persoană la training, întrucât calitatea interacțiunii e mai bună offline. În plus, vei primi și materiale fizice (ghidul observatorului + fișe de observare + modele de plângere). De asemenea, te rugăm să respecți ziua de training pe care ai completat-o în formularul de înscriere (dacă doreşti să alegi altă zi, te rugăm să o modifici în formularul de înscriere cât mai curând).
Dacă nu ai cum să ajungi (deși te rugăm să faci tot posibilul) poţi urmări training-ul online, care va fi transmis live. Vei primi un link unde ne vei putea urmări în direct și vei putea interacționa cu noi prin chat. Filmarea va rămâne arhivată şi o vei putea accesa și ulterior, de la același link.

Care sunt organizațiile care vor acredita observatorii înscriși prin fiecarevot.ro?

Organizațiile care se vor ocupa de validarea înscrierilor, de acreditare, de training, de alocarea secțiilor și de suportul în ziua votului vor prelua observatorii în funcție de județul/județele selectate în formularele de înscriere:

Nume Adresă Județe
Centrul pentru Resurse Civice din Constanța Strada George Enescu 18​​, Constanța​. Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea
Expert Forum Strada Semilunei 7, apt 1, București, Sector 2. Bacău, Brăila, Brașov, București (sectoarele 4-6), Buzău, Covasna, Diaspora, Galați, Harghita, Ilfov, Arad, Caraș-Severin, Giurgiu, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Teleorman, Timiș
GhePart Str. Negru Vodă, nr 143, ap. 8, Curtea de Argeș. Argeș, Olt, Vâlcea, Dâmbovița
Civica Iași Str. Splai Bahlui Mal Stâng 1, Etaj 4, Iași 700029 Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea
Centrul pentru Studiul Democratiei Strada Minerilor, nr. 85, sala 302 Cluj-Napoca Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Sibiu, Maramureș, Mureș,  Bistrița Năsăud
Asociația Pro Democrația Club Craiova Craiova Dolj, Gorj, Mehedinți
Geeks for Democracy București Sectoarele 1-3, Bucuresti

Pentru orice alte informații, ne poți scrie pe contact@fiecarevot.ro sau pe Facebook.