Despre FiecareVot

FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor.
Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral.

Primele eforturi de observare ale unora dintre organizațiile membre au început la alegerile europarlamentare din 2014 şi au continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. FiecareVot a debutat odată cu alegerile parlamentare din 2016 și a crescut prin dezvoltarea platformei de înscriere online şi a aplicaţiei MonitorizareVot. Proiectul va continua la evenimentele electorale care vor urma.

FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic. Până acum peste 3300 de cetăţeni au participat la observare prin intermediul platformei FiecareVot.
fiecare vot conteaza

Activităţile derulate prin intermediul platformei FiecareVot – recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea şi distribuirea în teritoriu a echipelor de observatori, susţinerea activităţii observatorilor în ziua alegerilor şi raportarea concluziilor observării – sunt desfăşurate de către o serie de organizaţii şi grupuri civice:

  • Geeks For Democracy se ocupă de gestionarea platformei, de comunicare de promovarea inţiativei publice și acreditează observatori.
  • Expert Forum coordonează componenta tehnică: verifică eligibilitatea observatorilor înscrişi, acreditează observatori, organizează sesiunile de training şi organizează call center. EFOR administrează și platforma VotCorect.ro, unde se pot sesiza nereguli sau consulta întrebări legate de procesul de votare.
  • Observatorul Electoral participă la sesiunile de training, la alocarea în teritoriu a echipelor de observatori şi la redactarea formularelor de observare.
  • Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), CIVICA (Iaşi), Centrul pentru Studiul Democratiei (Cluj Napoca) organizează activitatea de observare pe plan local (training, acreditare, coordonarea şi susţinerea activităţii observatorilor în ziua votului).
  • Code for Romania pune la dispoziţia observatorilor aplicaţia mobilă pentru raportare în ziua scrutinului şi centralizează în timp real toate informaţiile transmise.
  • Rezistenta TV se ocupă de realizarea materialelor video de promovare a iniţiativei civice FiecareVot.

La alegerile din 2016, 2018 și 2019 din componența coaliției au făcut parte și Funky Citizens, Forum Apulum și GHEPart. De asemenea, FV a primit sprijin de la Centras, Techsoup și Declic. FiecareVot va colabora în continuare cu aceste organizații în activități de monitorizare și educație electorală.
Pe lângă aceste organizaţii, iniţiativa este sustinută de cele mai vizibile grupuri civice pe partea de comunicare, de publicaţii online şi de posturi radio şi TV, de personalităţi vizibile în viaţa publică şi de cetăţeni.

După încheierea fiecărui proces electoral, FiecareVot publică un raport al concluziilor observării şi un set de recomandări adresate autorităţilor, pentru o mai bună organizare a proceselor electorale viitoare.